Levicová platforma Brno

Blog

Kapitalismus a duševní zdraví

22.12.2008 18:00

 

Významní psychologové a psychiatři si občas kladou otázku o vlivu kapitalismu na duševní zdraví obyvatelstva.
Upozorňují na rostoucí emocionální zátěž právě obyvatel bohatých zemí, která vedla Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) k předpovědi, že deprese se do roku 2020 stane druhou nejrozšířenější chorobou po nemocích srdce. Jsou uváděny dvě základní, vzájemně propojené příčiny tohoto stavu. Jednak je to ztráta veškerých tradičních hodnot ve společnosti, kde jedinou hodnotou a měřítkem všech hodnot jsou peníze. Erich Fromm už před půl stoletím mluvil o pasivní, prázdné, úzkostlivé, izolované osobnosti, pro kterou život nemá žádný smysl , a která se to snaží kompenzovat nutkavým konzumem . Druhou příčinou je stres, důsledek neustálé nejistoty z toho, jak dopadnu v tzv. soutěživé společnosti .

Anglický aktivista a popularizátor psychologických poznatků Oliver James nedávno vydal knihu pod názvem Sobecký kapitalista. Původ afluenzy (The Selfish Capitalist. The Origins of Affluenza; anglický výraz Affluenza označuje jakousi nemoc z nadbytku a je tvořen podle výrazu Influenza, což znamená chřipku). Hlavní autorova teze zní, že naše emocionální nepohoda není jen náhodným vedlejším produktem tržního kapitalismu, nýbrž přímým důsledkem stále vzrůstající soutěživosti a způsobu, jimiž využívá a zneužívá náš pocit nejistoty. Autor sleduje, jak sobecký kapitalismus produkuje nejistotu, jak soutěživost, ve které vítěz bere vše , vede nakonec k tomu, že prohrávají všichni. Vzniká pandemie ztráty sebedůvěry. Svá tvrzení autor opírá o výsledky řady seriózních vědeckých výzkumů.

Tolik Oliver James. Celý kapitalismus je stresující hazardní hra, která v poslední době opět nabývá zvlášť drastických forem. Burzy prudce kolísají. Americký akcionář se může z novin dozvědět, že přišel o podstatnou část majetku. Americký prezident a americká centrální banka Fed vyhlašují mimořádná opatření, aby čelili ekonomické nejistotě , což sice nemá na burzy a jiné ekonomické ukazatele příliš výrazný vliv, ale samo o sobě může působit stresujícím dojmem. Na chodnících před budovami světových burz, kde se většinou nesmí kouřit, je prý pozorován zvýšený počet nervózně kouřících burziánů. Můžeme také bezpečně předpokládat, že psychologové a psychiatři zažívají nával významných klientů.

Něco by se s tím kapitalismem mělo udělat, než se všichni zblázníme.

Norbert STARÝ
(převzato z Halo novin)


>>

Z deníku ufského měšťáka

08.11.2008 15:42

 

Povídka Jaroslava Haška z knihy "Idylky z pekla"

 

Povídá se, že bolševici obsadili Kazaň. Náš biskup Andrej nařídil tříměsíční půst. Od zítřka budeme jíst třikrát denně brambory s konopným olejem. Ať žije Ústavodárné shromáždění! Český důstojník Palička, který je u nás na bytě, si ode mne vypůjčil dva tisíce rublů.

Zvěsti o dobytí Kazaně rudými se od předchozích opravdu liší – hlavně tím, že mají určitý objektivní podklad. Naši vyklidili Kazaň proto, že do Kazaně, jak mi důvěrně sdělil český důstojník Palička, přišly dva miliony německých vojáků. Ze všech obchodníků a obchodnic, kterých se v Kazani zmocnili rudí, stáhli kůži a tisknou na ni příkazy Mimořádné vyšetřovací komise. Povídá se, že přijdou uprchlíci z Kazaně. Budu muset schovat cukr z krámu, aby se mohla trochu zvýšit cena. Našinci z Kazaně mají peněz dost. Ať žije Ústavodárné shromáždění!

Povídá se, že bolševici obsadili Simbirsk. Naši vyhodili do povětří most přes Volhu. Na stavbě tohoto mostu vydělal strýček pět set tisíc. Čeští důstojníci říkají, že pád Simbirska je směšná maličkost a že všechno je v strategickém plánu. Důstojník Palička mi ukradl zlaté pouzdro na cigarety. Ať žije Ústavodárné shromáždění!

Dneska dorazila do Ufy první skupina uprchlíků z Kazaně a Simbirska. Po cestě je omylem obrali orenburští kozáci. Bylo slavnostní vítání. Vypil jsem dvě láhve koňaku a napsal udání na domovníka, že je bolševik. Domovníka odvedli do vězení.

V novinách píšou, že v Simbirsku bolševici sebrali všem boháčům děti a dali je na vychování Číňanům. Ve všech kostelích se pořádají motlitby. Biskup žádá všechny pravoslavné věřící, aby přísně zachovávali půst, poněvadž bolševici táhnou na Samaru.

Včera jsem snědl něco šunky a večer přišel telegram, že padla Samara. Jednoho člena Ústavodárného shromáždění odvezli do blázince přímo ze Společenského klubu, kde prohlašoval, že pád Samary je tlach. Uprchlíků přibývá. Vypráví se, že bolševici všecko šmahem podřezávají a hlavy měšťáků nakládají do zvláštních vlaků a odvážení do Moskvy, kde je balzamují a ukládají do zásobáren v Kremlu.

Jeden štábní kapitán vyprávěl včera ve Šlechtickém shromáždění, že bolševici polévají měšťáky vařící vodou, z žen a dětí dělají smažené karbanátky, kterými krmí ve věznicích esery a kadety. Kupce polévají petrolejem a v té formě jich používají k osvětlování dobytých měst. Aristokratky a továrníky svlékají, vaří ve speciálních přístrojích, přidávají k tomu uřezané copy aristokratek a vyrábějí z toho válenky pro Rudou armádu.

Včera opět odvezli do blázince jednoho pravého esera. Vyzýval na trhu ženské, aby šly bořit Moskvu a vstupovaly do rusko-českého pluku. Můj důstojník Palička si ode mne vypůjčil další dva tisíce s tím, že je vrátí, až Národní armáda dobude zpátky Kazaň. Myslím, že ty peníze nikdy neuvidím.

Naši ustoupili od Bugulmy. Není pochyby, že to je pouze strategický manévr a že to nic neznamená. Je to docela malé městečko. Noviny píšou, že s námi jde Anglie, Francie, Japonsko a Amerika. Sám Wilson přijede do Ufy. Proti tomu je Bugulma směšná maličkost. Francouzský konzul už vyjel z Ufy. Jede zřejmě naproti Wilsonovi. Ať žije Ústavodárné shromáždění!

Včera jsem četl v novinách, že v zájmu osvobození Ruska od bolševiků a jeho probuzení k novému životu je nutno evakuovat Ufu. Dneska jsem viděl na Hlavní třídě opravdového Francouze s omrzlýma ušima. Prodával v kavárně po dvou rublech pohlednice se svou fotografií a podpisem „Kapitán Legalet". Bratři Čechoslováci si trochu odpočívají od svých vítězství a obchodují na tržišti se zápalkami, doutníky, cigaretami a kořalkou.

Z Ufy zmizel poslední ešalon Čechoslováků. Můj podnájemník si s sebou vzal moje hodinky, dceru a šest tisíc, které našel v psacím stole. Nazdar!

Admirál Kolčak vydal rozkaz, aby byli uvězněni všichni ústavodárci. Za té situace jsem dospěl k přesvědčení, že Ústavodárné shromáždění je tak říkajíc hračka pro děti. To Ústavodárné shromáždění mě stálo dceru, dvacet tisíc, zlaté pouzdro na cigarety, hodinky – a místo toho mám u sebe nějaké směnky. Podvedli našince. Ať žije admirál Kolčak!

Kárný oddíl kolčakovců mi zrekvíroval pár koní, dvacet pudů cukru, sto beden zápalek a odvedli na vojnu mé příručí. Bolševici obsadili Čišmu. Z Francouzů zbyli v Ufě jenom dva mladíci, kteří vystupují v cirkuse. Našeho biskupa viděli na nádraží u náčelníka stanice. Velitel se zajímal, kdy jede vlak na Čeljabinsk. Budu si muset taky zaskočit na nádraží.

>>

Vyhledávání